Ministerie van Economische Zaken

De opdracht voor de interieurontwerp van het Ministerie van Economische Zaken-gebouw is meer dan een envoudige interieuropgave. De opgave vraagt een gevoel voor de juiste balans tussen bestaande en nieuwe ingrepen.
De opdrachtgever wil een imagoverbetering voor EZ, waarin nieuwe innovatieve werkplekken de werksfeer zullenverbeteren. Dynamiek, flexibiliteit, zichtbaarheid en toegankelijkheid zijn daarin de sleutelwoorden.
Het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg is gebouwd in 1912 door de voormalige rijksbouwmeester ir. Daniel Knuttel.
Door ruimtegebrek is het gebouw in 1989 in opdracht van de rijksgebouwendienst rigoreus verbouwd door Hans Ruijssenaars.
20 jaar later is EZ toe aan een nieuw imago, waarbij NAT architecten is gevraagd een volledig interieurontwerp te maken.
NAT heeft het gebouw verdeeld in drie concepten:
- Het vergaderlandschap op de begane grond. Een restaurant, gesloten- en open vergaderruimten, een lunchcorner, een informatiecentrum en een grand café zorgen voor een landschap, waarbij het ontmoeten en uitwisselen van kennis centraal staat.
- De oudbouw. Waarbij dragende wanden zijn opengewerkt om meer dynamiek te verkrijgen en afwisselelnde open- en gesloten werkplekken te realiseren.
- De toegevoegde verdiepingen. Hier is gekozen voor geknikte glazen wanden. Deze wanden zorgen voor ideale akoustiek, open- en gesloten werkplekken en dynamische gangen met verrassende zichtlijnen.

Bouwjaar 2010
Opdrachtgever Economische Zaken / Rgd
Locatie Den Haag, NL
Program Mixed use
23000 m2
Type Opdracht
Samenwerkers Peutz Advies
Designteam Frank van Manen, Metin van Zijl, Vincent van der Klei, Niels Limburg, Suzanna van der Meer, Tjalf Melle
Status Geannuleerd