Orange Lofts wint tender kavel 4B1 Sluisbuurt Amsterdam

Orange Lofts, ontworpen door NAT architecten, is een circulair, natuurinclusief en duurzaam ontwerp voor 58 middeldure koopwoningen met een bedrijvenplint voor detailhandel, horeca en dienstverlenende bedrijven.
Het ontwerp zal worden ontwikkeld op kavel 4B1 in de Sluisbuurt van Amsterdam.

De entree van de Sluisbuurt
Orange Lofts is een kleinschalig en levendig woongebouw, gelegen aan de hoofdstraat van de Sluisbuurt. Het markante gebouw zal de entree gaan vormen voor deze nieuwe buurt. Orange Lofts is stoer en stedelijk aan de buitenkant, maar zacht aan de binnenkant, wat tot uiting komt in het vele groen van de maar liefst vier daktuinen. Het gebouw is ogenschijnlijk gefragmenteerd in drie delen, met verschillende kleuren metselwerk en raampartijen. Deze fijnschaligheid benadrukt de menselijke maat. De bakstenen gevel, ornamenten en plinten refereren aan de architectuur van de Amsterdamse binnenstad. De combinatie van hout met metselwerk zorgt voor een vriendelijke uitstraling en is rijk aan detaillering. De Sluisbuurt wordt de komende jaren ontwikkeld tot een duurzame wijk met ruim 5500 woningen en voorzieningen. De naam Orange Lofts refereert naar de Oranjesluizen aan het andere uiteinde van de hoofdstraat.

Collectief groen
Het gebouw en het landschap worden verweven tot één geheel, waarbij groen en gebouw samensmelten tot één ecosysteem. Orange Lofts heeft veel collectieve ruimtes waar de bewoners gebruik van kunnen maken. Die bevinden zich grotendeels op de groene daken. Elk dak heeft een eigen thema. Er is een sportdak, studeer/relaxdak en moes-kruidendak. In het daklandschap zijn plekken gereserveerd voor dieper wortelende inheemse bomen en struiken. Nestkasten voor verschillende soorten vogels en vleermuizen én insectenhotels worden geïntegreerd in de gevels, een perfecte habitat voor vogels, bijen, spinnen, mieren, kevers en andere insecten.

Duurzaam en circulair
Orange Lofts is een circulair appartementengebouw met natuurlijke eigentijdse materialen die mooi verouderen. Het blok wordt grotendeels opgebouwd uit een houten constructie met een houten gevel. Bij de straatgevels, de plint en de randen van het gebouw komt een tweede huid van baksteen. Orange lofts wordt een energieneutraal gebouw, met duurzame toepassingen die een positieve invloed hebben op de duurzaamheid, het beheer en de onderhoudskosten van het gebouw.

Microlofts
Wonen in de stad is gewild. Het woonaanbod is schaars en duur. Orange Lofts richt zich op die jonge mensen die graag in de stad willen wonen. Het gebouw bestaat uit 58 microlofts met een studeer-/slaap-, en woondeel, zo ontworpen dat ruimtes dubbel gebruikt kunnen worden.

Team
NAT architecten en Stichting Het Open IJnde bedanken alle partners die in de tenderfase geholpen hebben dit resultaat te bereiken.
Aan de tenderfase werkten mee DubbeLL buurtontwikkelaars, LBP Sight, De Dakdokters, de Ingenieursgroep, Vlieg Makelaars en Cor Hospes.
DubbeLL buurtontwikkelaars zal verder meewerken aan de ontwikkeling en realisatie van Orange Lofts.

Planning
Op 28 september werd de optieovereenkomst met de gemeente Amsterdam getekend. Het ontwerp wordt de komende maanden uitgewerkt tot een voorlopig- en definitief ontwerp, de bouw start naar verwachting medio 2024.