NAT architecten wint Architecture MasterPrize voor Integraal Kindcentrum de Kleine Kapitein

NAT architecten is met het ontwerp van IKC de Kleine Kapitein in Amsterdam winnaar van de Architecture MasterPrize (AMP) 2022 in de categorie Educational Buildings. De Architecture MasterPrize is een mondiale prijsvraag die wereldwijd duizenden projecten op het gebied van architectuur, interieur en landschap op creativiteit en innovatie jureert.

Een schoolgebouw voor vogels, vleermuizen én kinderen
Integraal Kindcentrum (IKC) ‘De Kleine Kapitein’ op het Cruquiuseiland in Amsterdam is een gebouw voor flora, fauna én kinderen. In het gebouw zijn een basisschool, een kinderdagverblijf en een gym- en turnzaal gehuisvest.

Kinderen leren over de natuur in hun eigen schoolgebouw
Het gebouw is ontworpen in opdracht van o.a. STAIJ, Partou en de Gemeente Amsterdam. Het groene schoolplein vormt een speelse oase in het dichtbebouwde transformatie-gebied van het Cruquiuseiland. Het eiland ondergaat tot 2030 een transformatie van industriegebied naar een woon- en werkgebied. Het sculpturale schoolgebouw heeft een uitnodigende uitstraling en omarmt het openbare schoolplein. Het gebouw heeft diverse strategisch gepositioneerde ingangen en de sportvoorziening is apart toegankelijk. De gevel van het gebouw is gemaakt van gerecyclede stenen en restpartijen, is natuurinclusief en zit vol met nestkasten voor verschillende soorten vogels, vleermuizen en insectenhotels, die gemaakt zijn van speciale klampstenen. Rondom het gebouw zijn groene voorzieningen getroffen voor begroeiing. In de warme stad geeft het groene plein en het met groen begroeide gebouw verkoeling op warme dagen.

Praktisch compleet energie neutraal
Het gebouw is duurzaam ontworpen. Het is een bijna energie neutraal gebouw (BENG), gasloos en wordt verwarmd door luchtwarmtepompen. Elektriciteit wordt geleverd door 400 zonnepanelen op het dak. De gebouwdelen zijn zo ontworpen dat ze onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Het IKC is een flexibel indeelbaar gebouw, opgebouwd uit een staalskelet met betonnen vloeren, zo ontstaat de mogelijkheid van functieverandering en uitbreidbaarheid in de toekomst.

Bijzonder buiten en binnen
Niet alleen de buitenkant is bijzonder, ook van binnen heeft het IKC een prachtige uitstraling. De basis is licht en ingetogen, grijze vloeren, witte wanden en hout. Kleurvlakken op de wanden geven nuances in de beleving en het gebruik van de ruimtes.
De grote aula over twee verdiepingen is verbonden met een grote tribunetrap. De houten balustrade en de houten puien zorgen voor een warme sfeer in het gebouw. De lesvleugels hebben een open structuur. Zowel in de school als in het kinderdagverblijf vormen leerpleinen het middelpunt van de groepsruimtes. Grote schuifdeuren verbinden de lokalen en de leerpleinen met elkaar. Een leerkracht kan meerdere groepen tegelijk begeleiden. De inrichting van de leerpleinen en lokalen en de kleuren in het gebouw hebben een eigen thema en zijn afgestemd op de leeftijden en de belevingswereld van de kinderen.

Aan dit project werkten mee:

Architect: Nat Architecten NL BV (voorheen Quay Architects)
Projectteam/ontworpen door: Chantal van Dillen, Frank van Manen, Sjoerd Landman, Matteo Cozzi, Guisy Mazzarella, Teun Veelers, Iñigo Berriozabal, John Bosch

Opdrachtgever: STAIJ, Partou en Gemeente Amsterdam, Sport en Bos

Projectmanagement: Kieft Bouwmanagement

Adviseur constructies: Berkhout Tros Bouwadviseurs

Adviseur Bouwfysica en installaties: Sijperda Hardy BV Adviesbureau

Aannemer bouw: K. Dekker Bouw BV
Aannemer Installaties: Klaver Klimaattechniek BV

Fotograaf: Luuk Kramer photography & film

link naar Architecture MasterPrize