Villa Breezand

In de uitgestrektheid van de polders in de kop van Noord Holland vallen gebouwen al snel in het niet. Het probleem is hoe op de schaal van de woning de relatie met deze eindeloosheid kan worden gelegd. In de bedrijfswoning is dit probleem in de woning zelf opgelost door het landschap te verinnerlijken, in de vorm van een patio. Op deze patio zijn echter niet de woonkamer en de slaapkamers georienteerd, maar juist de productieve functies van het wonen (keuken, garage en berging). Voorts is het landschap via deze patio op een denkbeeldige manier doorgetrokken over het dak van de woning.
In de compositie van de woning ligt de nadruk op de relaties tussen de verschillende onderdelen van de woning. Deze zijn door de architect opgevat als gesloten volumes die door beweeglijke, transparante elementen van elkaar zijn gescheiden. Deze strategie heeft als voordel, dat de ligging en de bezonning van de afzonderlijke elementen steeds kan worden geoptimaliseerd. Wisselende zichtlijnen en looproutes spelen hierbij een grote rol. Bovendien komen de gesloten volumes waaruit de woning is opgebouwd, in een dynamische relatie tot elkaar te staan. Rond deze, zoals de schuur, maar ook de keuken en de garage kunnen de bewoners vrij bewegen. Dit is versterkt door het forse overstek boven de "formele" entree tot de woning. De woning kan zo opgaan in het landschap waarmee de bewoners meer nog dan een visuele, een productieve band onderhouden.

Bouwjaar 2003
Opdrachtgever Particulier
Locatie Anna Paulowna, NL
Programma Woning + Werkruimte
200 m2
Type Opdracht
Samenwerkers F. X. Huiberts
Designteam Frank van Manen, Metil van Zijl, Vincent van der Klei
Status Gerealiseerd