School of Bex

Dit etablissement past op intelligente wijze in zijn omgeving. De school staat open voor de bergen, de terrassen, de stad, de buurt en verwelkomt leraren, ouders en vooral kinderen!
Het etablissement bestaat uit drie gebouwen. Hun ruimtelijke indeling trekt een speeltuin ten zuiden van het schoolcomplex. Vanwege de indeling van het architecturale programma in drie gebouwen, is het etablissement middelgroot en integreren de school en het pannendak zich en passen ze zich aan de buurt aan.
Het etablissement is verdeeld in drie kleine gebouwen om de afmetingen van de woonwijk waarin het zich bevindt te respecteren. De ruimtelijke ordening van deze drie gebouwen genereert synergieën tussen de ruimtes. Een enkel dak bedekt de verschillende blokken van het schoolcomplex om de samenhang te behouden en is een knipoog naar de omliggende gebouwen. Drie cursussen worden gevormd door de assemblage van de drie componenten van het architecturale programma, waardoor een afstand tot de aangrenzende woningen wordt gecreëerd. Om de beste prestaties op het gebied van energiediensten (water, elektriciteit of andere), infrastructuur (een enkele lift) en brandtrap (brandtrappen) te garanderen, communiceren de gebouwen op elke verdieping. De groene daken van het gymnasium en de bibliotheek minimaliseren warmteverlies en zorgen voor een aangename verbinding met de tuinen en woningen in de buurt van het complex. Zonnepanelen worden geïnstalleerd op het dak van het schoolgebouw, aan de stadszijde. Het gebouw heeft een sterke identiteit en past goed in de woonwijk waar het zich bevindt. De betonnen gevel is een abstracte verwijzing naar gecoate gevels.
De grote ramen in de klaslokalen laten niet alleen de kamers overspoeld met licht, maar bieden ook een prachtig uitzicht. De grote glaspanelen zijn bevestigd, de kleinere openingen zijn beweegbaar. Het zijn deze vensters, hun patroon op de omtrekmuur, die de harmonie van het gebouw creëren. De kozijnen en verzonken ingangen zijn gemaakt van hout en zijn weersbestendig.

Bouwjaar 2011
Opdrachtgever Gemeente Bex
Locatie Bex, Zwitserland
Program Basisschool
6000 m2
Type Competitie
Samenwerkers
Designteam Frank van Manen
Status Idea