Basisschool Riethusli

De lokatie van de basisschool Riethusli is prachtig gelegen op een heuvel in St. Gallen. Een plateau op een steile helling vormt het centrum voor de nieuwe school. Rondom het schoolplein zijn de drie volumes ontworpen.
De gebouwen zijn klassiek geordend en prachtig in de natuur ingebed. Het schoolgebouw is het grootste volume. Door de afwisseling van gebouwen en openbare ruimte ontstaan er diagonale zichtassen, die door hoogteverschillen nog een speelser effect krijgen. De school takt aan op meerdere niveaus om zich heen.
De school is een bundeling van leslokalen, ze zijn gegroepeerd rondom het centrum van de school, ontmoetingen van leerlingen en docenten kunnen gemakkelijk plaats vinden.
De sporthal is 5 meter in de grond verzonken, zo kan de zon het schoolplein bereiken.
Het sportterrein is aan de sporthal geplaatst, zodat binnen en buiten sporten beiden mogelijk zijn. De kleedkamers zijn direct verbonden met de buitenspeelweide. De sporthal is ondergronds verbonden met de school, waardoor er tijdens de winter geen kinderen met natte kapsels buiten langs hoeven te gaan. De sporthal is wel na schooltijd te gebruiken, door een eenvoudige afsluiting van de school.

Bouwjaar 2011
Opdrachtgever Gemeente St. Gallen
Locatie St Gallen, Zwitserland
Program Basisschool
9500 m2
Type Competitie
Samenwerkers
Designteam Frank van Manen, Iwona Neupauer, Raquel Garrote del Rio
Status Idea