Pre School

Zou het niet geweldig zijn om een school te bouwen in het midden van een grote stad waar kinderen door te spelen alle dingen kunnen leren die ze later in hun leven nodig zouden hebben?
Pre-School in Riga is een voorstel voor een school met een hoge sociale, ecologische, culturele en economische efficiëntie, rekening houdend met de perceptie van kinderen. Het schoolplein vormt het centrum van het complex. Het Schoolplein opent zich richting de stad. De school, de sporthal en het entreegebouw, staan rondom dit plein. De begane grond is volledig visueel open en is het meest publiek toegankelijke deel van het gebouw. Klaslokalen bevinden zich op de tweede en derde verdieping van het gebouw. Het ontwerp van de school kan worden omschreven als een sculpturaal volumineuze structuur met onregelmatig uit elkaar geplaatste vensters op een transparant basisblok. Op de begane grond zijn het auditorium, speeltuin en muzieklokaal, keuken, galerij, trappen, eetkamer, zwembad en kleuterschool gevestigd. De westgevel van de eerste verdieping is naar binnen geduwd om de ingang droog te houden.
Gevel- en dakbekleding krijgen dezelfde materialisering van leien voor een solide indruk en aansluiting op de historische stedelijke omgeving. Het dak is “opgevouwen” om delen van het gebouw te accentueren en de regen af te voeren. Het verzamelde water wordt in de toiletten van de school gebruikt als spoelwater en naast de school om te spelen. Zonnepanelen zijn geïntegreerd in dakpanelen. De school heeft kleurrijke zonwering om te voorkomen dat het gebouw opwarmt tijdens de zomer- en lente maanden.

Bouwjaar 2011
Opdrachtgever Gemeente Riga (Litouwen)
Locatie Riga, Litouwen
Programma Basisschool
3500 m2
Type Competitie
Samenwerkers
Designteam Frank van Manen, Iwona Neupauer, Raquel Garrote del Rio
Status Idea