Nieuw Leyden

De woning is een onderdelen van een huizenblok van 18 woningen in het stedenbouwkundig plan van MVRDV aan de rand van het centrum te Leiden. Alle woningen zijn van een verschillende eigenaar met gezamenlijke, halfverdiepte parkeergarage.
Door de halfverdiepte garage aan de achterzijde van de woningen en de smalle straten, hebben we het wonen op de bovenste verdieping gesitueerd. Verder kent het huis eigenlijk een belangrijke ingreep dat alles organiseert: de badkamer is als een besloten volume iets verhoogd, zodat een ruime entree ontstaat en een verhoogde patio bovenop de badkamer. Deze patio is verhoogd tot exact de hoogte van aanrecht van de keuken. Hierdoor kan men eenvoudig vanuit de keuken door de schuifpui een drankje of hapje aanbieden. Door deze vehoging blijft men de gehele oppervlakte van de woning ervaren en komt er volop licht vanuit de patio tot diep in de woonkamer en trappenhuis. Ook zal men in deze patio meer van het zonlicht kunnen genieten en toch besloten kunnen zitten. Het ruime trappenhuis zorgt voor lichtinval tot aan de entree. Via de diverse verdiepingen komt men uit op een ruim grasdak boven, dat gelegen is boven de woonkamer, waar men op elk tijdstrip van de dag kan genieten van de zon en het uitzicht.

Bouwjaar 2008
Opdrachtgever Particulier
Locatie Leiden, NL
Programma Woning
180 m2
Type Opdracht
Samenwerkers
Designteam Frank van Manen, Metin van Zijl, Niels Limburg
Status Gerealiseerd