MLA Sluisbuurt

Het Montessori Lyceum Amsterdam krijgt een dependace in de Sluisbuurt in Amsterdam. Het programma omhelst een een school van 5200m2, een sporthal met 3 gymzalen en een grote fietsenkelder.
Het programma moet in de toekomst nog verder uit te breiden zijn met 2500m2.
We maken een huid dich zich om het gebouw heen wikkelt en ruimte laat voor de toekomstige uitbreiding. De route wikkelt zich mee met de gevel langs de binnenzijde van de gevel naar de verborgen tuinen van dit MLA. De gevel blijft verrassen door de vorm, de kleur en het zonlicht en doet zich telkens anders voor.
Vogeltjes vliegen in en uit en planten groeien en bloeien er tegenaan. Om een compact gebouw te maken, hebben we de buitenruimte van de school verdeeld over 2 lagen. Een deel van het plein ligt bij de ingang van de school en is overdekt. Het voorplein wordt stedenbouwkundig gekoppeld aan het plantsoen aan de overzijde, wat het MLA mag adopteren. De overige buitenruimte ligt op het dak van de gymzaal. Om beide buitenruimtes te koppelen plaatsen we een grote trap langs de gevel.
In de plint zowel aan de zuidkant als op west, aan het schoolplein, bevindt zich de hoofdentree. Via de hoofdentree bereik je het hart van het gebouw. De aula situeren we op de begane grond nabij de entree. Hier komt iedereen binnen, zowel vanaf de straat als vanuit de fietsen- kelder. De aula is de ontmoetingsplek van de school en is gelegen over 2 verdiepingen. Het hart vanvan de aula is als een grote boom, die door het gehele pand groeit, langs trappen en door vides en connecties maakt met het groen buiten. Het geheel voelt organisch, open en verwelkomend. De kleinschalige vides gecombineerd met trappen zorgen voor een verticale connectie zodat er zicht-lijnen zijn over de verschillende verdiepingen.
De route is een groene ontdekkingstocht door het gebouw.

Bouwjaar 2021
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
MLA Amsterdam
Locatie Sluisbuurt, Amsterdam, NL
Program Lyceum + Gymzaal
2500 m2
Type Competitie
Samenwerkers
Designteam Frank van Manen, Chantal van Dillen, Sjoerd Landman, Matteo Cozzi, Joanna Hui, Stefano Barile
Status Idea