MFA Almkerk

Een multifunctionele accommodatie langs de rivier de Alm

De multifunctionele accommodatie in Almkerk wordt gebouwd op de huidige lokatie van de sporthal vlak langs de rivier de Alm en aan een plantsoen. Het gebouw krijgt een bijzondere waarde als ontmoetings- en sportcentrum voor heel Almkerk.
De MFA heeft veel verschillende gebruikers. Twee basisscholen, een kinderdagverblijf, een grote sportvoorziening, een kantine, een zalencentrum, een bibliotheek, een talencentrum en de GGD. Al met al een complex programma, allen met zowel een gezamenlijke, maar ook aparte ingangen. De scholen moeten de mogelijkheid krijgen om samen te werken, maar zij moeten ook een connectie hebben met de gymzaal, het talencentrum en het kinderdagverblijf.
In ons ontwerp krijgen alle gebruikers hun eigen identiteit, hun eigen huis. De huizen worden gemaakt van hout of steen, al naargelang de voorkeur van de betreffende gebruiker. De huizen zijn met elkaar verbonden door een glazen plint. Door de plint heen en op de plint wordt de connectie gemaakt met de verschillende gebruikers rondom een grote patio, én is er zicht op de Alm. De huizen krijgen schuine daken, een typologie die aansluit bij de rest van het dorp.
We geven de scholen de best mogelijk positie en buitenruimte op zuid en west. Aan de noordgevel, aan het plantsoen maken we een levendige gevel met de hoofdentree die ook ’s avonds in het weekend een connectie maakt met de buurt. De uitvoering van het ontwerp is duurzaam, energieneutraal, circulair en natuurinclusief. Dit ontwerp is op de tweede plaats geëindigd

Ontwerp

Idea 2021

Locatie

Almkerk, Altena, NL

Afmeting

4500 m2

Opdrachtgever

Gemeente Altena

Designteam

Frank van Manen, Chantal van Dillen, Matteo Cozzi, Stefano Barile, Paolo Virgili

Samenwerking