Brede School Kop Van Java

De Kop van het Java-eiland is gereserveerd als ‘nader uit te werken gebied’ totdat een functie met grootstedelijke allure zich aandient. Voor de aankomende vijf jaar is daarom een semi permanente huisvesting gepland. Het tijdelijke schoolgebouw is modulair opgebouwd zodat het helemaal demontabel en optimaal verplaatsbaar is en in de toekomst eenvoudig op andere plaatsen in Amsterdam kan worden herbouwd. Het schoolgebouw behuisd een kinderdagverblijf, basisschool (Dalton-concept), buitenschoolse opvang en een gymzaal. Het gebouw is 3500m2 met een talencentrum, bibliotheek en kookcentrum als aanvullende programma. Het gebouw leest als een volume op een plint. De zuidzijde is iets naar binnen geknikt zodat een duidelijke entrée ontstaat. De begane grond heeft een zeer open karakter. Door open functies, als kookcentrum, speelzaal/aula op de begane grond te plaatsen, ontstaat een entrée met een enorme uitstraling en levendigheid. Het materiaal van de gevel is een half transparante beplating met een parelmoer glans. Er wordt een spannend spel gespeeld tussen de reflecties van de verspringende ramen en de prachtige verkleuring van de gevel.

Bouwjaar 2010
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam + Ontwikkelingsbedrijf
Locatie Java Eiland, Amsterdam, NL
Programma Basisschool + Kinderopvang + Gymzaal
3500 m2
Type Competitie
Samenwerkers Verlaat Uden
Bouwsystemen
Designteam Frank van Manen, Vincent van der Klei, Daniel Aw
Status Gerealiseerd