IKC De Kleine Kapitein

Een schoolgebouw voor vogels, vleermuizen én kinderen

School van de toekomst voor de nieuwe generatie kinderen
Integraal Kindcentrum (IKC) ‘De Kleine Kapitein’ op het Cruquiuseiland in Amsterdam is een gebouw voor flora, fauna en kinderen. In het gebouw zijn een basisschool, een kinderdagverblijf en een gym- en turnzaal gehuisvest

Kinderen leren over de natuur in hun eigen schoolgebouw
Het gebouw is ontworpen in opdracht van o.a. STAIJ, Partou en de Gemeente Amsterdam. Het groene schoolplein vormt een speelse oase in het dichtbebouwde transformatie-gebied van het Cruquiuseiland. Het eiland ondergaat tot 2030 een transformatie van industriegebied naar een woon- en werkgebied. Het sculpturale schoolgebouw heeft een uitnodigende uitstraling en omarmt het openbare schoolplein. Het gebouw heeft diverse strategisch gepositioneerde ingangen en de sportvoorziening is apart toegankelijk. De gevel van het gebouw is gemaakt van recyclede stenen en restpartijen, is natuurinclusief en zit vol met nestkasten voor verschillende soorten vogels, vleermuizen en insectenhotels, die gemaakt zijn van speciale klampstenen. Rondom het gebouw zijn groene voorzieningen getroffen voor begroeiing. In de warme stad geeft het groene plein en het met groen begroeide gebouw verkoeling op warme dagen.

Praktisch compleet energie neutraal
Het gebouw is duurzaam ontworpen. Het is een bijna energie neutraal gebouw (BENG, gasloos en wordt verwarmd door luchtwarmtepompen. Elektriciteit wordt geleverd door 400 zonnepanelen op het dak. De gebouwdelen zijn zo ontworpen dat ze onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Het IKC is een flexibel indeelbaar gebouw, opgebouwd uit een staalskelet met betonnen vloeren, zo ontstaat de mogelijkheid van functieverandering en uitbreidbaarheid in de toekomst.Het gebouw voldoet geheel aan de richtlijnen van frisse Scholen. De gymzaal is ontworpen volgens de richtlijnen van de NOC*NSF

Bijzonder buiten en binnen
Niet alleen de buitenkant is bijzonder, ook van binnen heeft het IKC een prachtige uitstraling. De basis is licht en ingetogen, grijze vloeren, witte wanden en hout. Kleurvlakken op de wanden geven nuances in de beleving en het gebruik van de ruimtes.

De grote aula over twee verdiepingen is verbonden met een grote tribunetrap. De houten balustrade en de houten puien zorgen voor een warme sfeer in het gebouw. De lesvleugels hebben een open structuur. Zowel in de school als in het kinderdagverblijf vormen leerpleinen het middelpunt van de groepsruimtes. Grote schuifdeuren verbinden de lokalen en de leerpleinen met elkaar. Een leerkracht kan meerdere groepen tegelijk begeleiden. De inrichting van de leerpleinen en lokalen en de kleuren in het gebouw hebben een eigen thema en zijn afgestemd op de leeftijden en de belevingswereld van de kinderen.

Ontwerp

Gerealiseerd 2021

Locatie

Cruquiuseiland, Amsterdam, NL

Afmeting

4500 m2

Opdrachtgever

STAIJ
Gemeente Amsterdam

Designteam

Frank van Manen, Chantal van Dillen, Sjoerd Landman, Iñigo Berriozabal, Giusy Mazzarella, Matteo Cozzi, John Bosch

Samenwerking

Berkhout Tros Bouwadviseurs
Sijperda-Hardy Installatietechniek
K_Dekker bouw & infra