Dorpshuis de Reede

Dorpshuis en woningen in het centrum van Rijsenhout

In Rijsenhout in de Haarlemmermeerpolder voldoet het huidige dorpshuis niet meer aan de huidige normen. De gemeente wil het Dorpshuis vernieuwen en tevens de mogelijkheid creëren voor de ontwikkeling van nieuwe woningen.
In ons voorstel scheiden we het ontwerp van het dorpshuis in en de woningen van elkaar, zodat zij hun eigen identiteit kunnen behouden. Tussen beide gebouwen introduceren we een pleintje. Op die manier ontstaat er ruimte voor de bouw van een vrijstaand, herkenbaar en karakteristiek dorpshuis op de hoek van Schouwstraat en Grundel gevolgd door een kleinschalig maar goed gesitueerd dorpsplein en vijfentwintig betaalbare appartementen (waarvan 5 op de begane grond) op de zuid- west zijde van de locatie. Het langgerekte woonvolume wordt tevens eenmaal onderbroken zodat ook hier een overzichtelijke schaal en een functionele verbinding ontstaat. Door het in beginsel aaneengesloten volume op strategische plekken te onderbreken, ontstaat er een functionele en visuele relatie tussen het achtergelegen nieuwbouwbuurtje ‘de Rozenhof’ en de voorzieningen rond de centrale parkeervoorziening. Qua uitstraling sluiten de woningen aan op de klassieke architectuur van de ‘Rozenhof’Het woongebouw bevat 25 portiekwoningen voor jongeren.
Het nieuwe dorpshuis met daarin ruimte voor entrees, horeca, kleedruimtes en mogelijk een kleine zaal en op de verdieping een circa 400m2 tellende multifunctionele zaal, is losjes geïnspireerd op de 17e -eeuwse stadhuizen die we onder meer kennen uit bekende Hollandsche steden als Gouda, Delft en Groningen. Deze stadhuizen laten zich kenmerken door hun solitaire positie ten opzichte van de openbare ruimte en de vaak herkenbare en iconische kwaliteit.
Het nieuwe dorpshuis de Reede krijgt de horeca en de hoofdentree aan het nieuwe pleintje en op de kop van het appartementencomplex, aan de zuidzijde van het pleintje, is in de plint, eveneens een commerciële ruimte gepositioneerd. Dit komt de levendigheid van het pleintje ten goede en heeft tevens met het oog op de bezonning een gunstige ligging.
Het overige deel van het dorpshuis kent een relatief gesloten karakter: door het concentreren van de functies die beweging en dynamiek veroorzaken, aan de zijde van het nieuwe pleintje zal de verblijfskwaliteit ervan intrinsiek toenemen. Het nieuwe dorpshuis krijgt daardoor een alzijdig abstract sculpturaal karakter met daarin een herkenbare plek voor de entree en de horeca binnen het hoofdvolume.

Ontwerp

Idea 2022

Locatie

Rijsenhout, Haarlemmermeer, NL

Afmeting

4500 m2

Opdrachtgever

Gemeente Haarlemmermeer

Designteam

Frank van Manen, Chantal van Dillen, Matteo Cozzi, Stefano Barile, Roemer Spakman

Samenwerking

Jasper Baas, Romijnbouw