Altena Kindcentrum

Wij geloven in een samenleving waar je blijft ontdekken, je beweegt, je leert, je elkaar ziet, naar elkaar luistert en zorgt voor onze mooie natuur. Het mooiste gebouw wat wij als architecten kunnen maken is een gebouw dat uitdaagt, om te ontdekken, veilig voelt om de avonturen te trotseren, kinderen beweegt om te spelen en samen te werken en rust biedt op momenten dat dat nodig is. Een gebouw met een bijzondere waarde voor de buurt. Een plek waar kinderen en volwassenen graag naar toe komen, om er te leren, te ontspannen, te werken en te sporten!
Het behoud van het gebouw van Nooitgedacht is een weloverwogen keuze. Zo houden we niet alleen zoveel mogelijk budget over voor de rest van de brede school, maar dragen we ook bij aan onze circulaire ambities, waarbij we proberen zoveel mogelijk hergebruik te implementeren in onze plannen. We zien het plan wel als een eenheid, hierdoor zullen we Nooitgedacht dan ook omarmen met het gebouw en qua uitstraling bijpassend maken.
We geven beide scholen, het kinderdagverblijf en de BSO de best mogelijke buitenruimte. Dat betekent een positionering van dit programma op zuid en west. Daarbij maken we een levendige gevel aan de Voorstraat en het Plantsoen. Daarom leggen we daar de hoofdentree van het MFA en het programma van het Dorpshuis. Een tweede entree van de scholen, het kinderdagverblijf en gymzaal wordt aan de oost of westzijde gemaakt.

Bouwjaar 2021
Opdrachtgever Gemeente Altena
Locatie Almkerk, Altena, NL
Program Basisschool + Kinderopvang + Gymzaal + Dorpshuis + Muziekschool
4500 m2
Type Competitie
Samenwerkers
Designteam Frank van Manen, Chantal van Dillen, Matteo Cozzi, Stefano Barile, Paolo Virgili
Status Idea