Academy of Arts

Wij zagen de uitdaging in het maximaliseren van de individuele en gezamenlijke prestaties in de derde dimensie. Het verticaal samenbrengen en het overlappen van de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw, zorgt voor een grotere interactie tussen de drie faculteiten, studenten en bezoekers.We ontwierpen het tegenovergestelde van wat Walter Gropius organiseerde met het programma van het Bauhaus, Dessau uit 1919. Hier was het gebouw namelijk gevormd door alle functies horizontaal te scheiden.
Om dit principe in het concept tot uitvoering te brengen zijn we eerst gestart met het positioneren van de publieke programma onderdelen. Deze hebben we verticaal geplaatst in het hart van het gebouw. Dit centrum met het publieke programma zal zorgen voor grote transparantie binnen de academie en daardoor interactie en enthousiasme uitstralen. Aan dit levendige hart van de academie is dan ook elke faculteit gekoppeld, zo ontstaat de kracht om interactie met elkaar aan te gaan en zeker met de publieke bezoekers van het gebouw. Door de transparantie in het centrum van het gebouw worden de interne verbindingen door de ruimtelijke ingrepen zichtbaar voor het publiek op straat. Dit zal een expressieve kracht hebben dat zich sterk uit in het nieuwe zakendistrict.
Het hart van het gebouw visualiseert het interdisciplinaire concept van de academie. Via trappen, roltrappen en liften worden alle ruimtes in het hart met elkaar verbonden. Dit hart dat publiek toegankelijk is en afgesloten is van buiten, zal een aangenaam en comfortabel klimaat hebben. Het beschermt de studenten en bezoekers tegen het slechte weer en creƫert een eigen bijzondere creatieve wereld.

Bouwjaar 2011
Opdrachtgever Norske Arkitekter Landsforbund
Locatie Tallin, Estland
Programma Kunstacademie + Museum
28000 m2
Type Competitie
Samenwerkers
Designteam Frank van Manen, Metin van Zijl, Vincent van der Klei, Niels Limburg, Daniel Aw, B.de Graaf
Status Idea